Een wereld die veranderde en voorbijging

Een wereld die veranderde en voorbijging. Het verhaal van Arie sprenger is een verslag van de veranderingen op het Groninger platteland gedurende de twintigste eeuw. Arie Sprenger (1911-1997) heeft die veranderingen van binnenuit meegemaakt. Hij werd geboren bij de steenfabriek van Fraamklap en woonde zijn leven lang op het Hogeland. Op zijn veertiende leerde hij het vak van steenbakker in de steenfabriek van zijn vader.

De steenfabrieken vervielen tot ruïnes en ook de kleine zelfstandigen verdwenen van het platteland. Sprenger was na de oorlog caféhouder annex kruidenier in het dorp Rottum en heeft dus ook die neergang zelf meegemaakt.

Met een zeldzaam scherp observatievermogen en een groot en gaaf gevoel voor de kleine gebeurtenissen beschrijft Arie Sprenger wat hij om zich heen zag. Zijn verhaal is een indringende documentaire van een platteland dat verdween.

Nina van den Broek: Een wereld die veranderde en voorbijging. Het verhaal van Arie sprenger; ISBN 90 5452 045 0 / NUGI 641, 480; 80 pagina’s, geïllustreerd; verschenen in 1998;omslag en kaart: Hans Hollestelle.
Verkrijgbaar bij uw boekhandel of direct bij uitgeverij Passage.

> Overzicht boeken

Reacties zijn gesloten.